Satakunnan yhdistykset teknologiaa testaamassa

Vuosina 2022-2023 Satakunta Testbed vieraili useasti Porin ja Satakunnan yhdistysten vieraana. Yhdistykset kutsuivat Satakunta Testbed -tiimin tiloihinsa esittelemään hankkeen toimintaa ja erilaisia teknologiaratkaisuja, joilla pyritään parantamaan yhdistyksen jäsenten hyvinvointia. Näissä tilaisuuksissa yhdistysten jäsenet kuulivat uusista teknologioista, pääsivät itse testaamaan sekä pohtimaan, millaista hyötyä tuotteista voisi olla heille. Vierailut olivat antoisa ja välineet sekä laitteet herättivät mielenkiinnon.

Kysytyimpien tuotteiden ryhmä olivat erilaiset rentoutumista tukevat hyvinvointiteknologiatuotteet, esim. Taikofon tyyny, Somnox unirobotti, Sensate vagus-hermostimulaattori ja Neurosonic patja. Taikofonin moniaistinen kuuntelukokemus ilahduttaa, auttaa keskittymään ja rauhoittaa. Somnox ohjaa hengitystä, saa tuntemaan olon rentoutuneeksi ja auttaa ihmisiä nukkumaan paremmin. Sensate käyttää ääniresonanssin luonnollista voimaa rauhoittaakseen kehosi hermostoa stimuloimalla vagushermoa. Neurosonic-patja tuottaa erittäin matalataajuista värähtelyä, joka vaikuttaa tasapainottavasti suoraan autonomiseen hermostoon. Kaikki nämä teknologiat ovat työkaluja rauhoittavan ja rentouttavan tilan saavuttamiseen, mikä saattaa vähentää stressiä ja mahdollisesti parantaa unta. Rahoittavat ja rentouttavat tuotteet hyödyttävät useita käyttäjäryhmiä. Luonnollisesti ketä tahansa hyötyy rentoutumisesta, mutta erityisesti henkilöt, joilla on kroonista kipua tai mielenterveyshaasteita, voivat hyötyä rentoutumista ja rauhoittumista tukevista tuotteista. Iäkkäitä yhdistysten jäseniä pohditutti tuotteisiin tyypillisesti liitetty sovellus. Monet tuotteet vaativat älypuhelimen ja siihen ladattavan sovelluksen toimiakseen. Usein laite yhdistetään sovellukseen bluetoothilla. Kaikilla ikääntyneillä ei ole älypuhelinta tai sen käytössä on haasteita.

Toinen teknologiaryhmä, josta käyttäjät olivat erittäin kiinnostuneita, olivat apuvälineet. Ne vaihtelevat liikkumisenapuvälineistä pienapuvälineisiin. Liikkumiseen apuväline Wheelator, joka yhdistää sekä rollaattorin että pyörätuolin samassa laitteessa oli Satakunnan reumayhdistyksen jäsenten mielestä kiinnostava ja hyödyllinen. Yhtä hyödylliseksi Porin seudun invalidit arvioivat myös kokoontaitettavan kävelykepin. Pienapuvälineistä esittelimme pukeutumisen apuvälineet kuten nappikoukku ja sukanvetolaite, erilaiset pidikkeillä varustetut arjen apuvälineet ruokailuun avuksi, kuten imupiikkikiinnitteiset välineet, pysty- ja lenkkikahvaiset veitset sekä erikoismuotoillut tölkinavaajat, pullonavaajat ja putkilopuristimet, ja näiden lisäksi tarttumapihdit, lääkeannostelijat, tabletinpuolittajat ja henkilökohtaisen hygienian apuvälineet. Myös helposti pukevat ja riisuttavat vaatteet herättivät kiinnostusta. Vaikka monet apuvälineistä ovat olleet markkinoilla jo pitkään, löytyi edelleen henkilöitä, joille esim. sukanvetolaite oli uusi tuttavuus.

Satasairaalan OLKA-pisteellä tuotteisiin tutustuivat niin ohikulkevat potilaat kuin ammatilaisetkin. Ammattilaisille suunnattu hoitotyönsimulaatio VR-laseilla ja selkää tukeva exoskeleton Auxivo herättivät ammattilaisten kiinnostusta. Myös virtuaalikuntoutuspelillä, jolla saattoi mm. lasketella ja vuorikiipeillä oli joillekin kävijöille hyvä aktivoiva vaikutus. Lääkinnällisistä laitteista esiteltiin myös sydämen ekg:tä tulkitsevaa Awariota, joka kuluttajatuotteena kiinnosti erityisesti Porin Seudun sydänyhdistyksen jäseniä.

Usein käyttäjät halusivat tietää erityisesti, mistä he voivat ostaa näitä tuotteita ja minkähintainen ne ovat, ja vastasimme mielellämme. Onneksi monia näistä pienapuvälineitä voi ostaa isommista supermarketeista, ja osa löytyy verkosta. Monia tuotteita voi myös lainata SAMKista hankkeen aikana. Jotkut yhdistysten jäsenet olivat kiinnostuneita testaamaan joitain teknologioita myös pidemmän aikaa vierailun jälkeen.

Satakunta Testbed -hankkeen aikana on huomattu, että yhdistykset ovat selvästi kiinnostuneita erilaisesta teknologiasta. Monessa yhdistyksessä jäsenet ovat iäkkäitä, joiden saattaa olla vaikea löytää tietoa teknologiasta itsenäisesti. Minkä tahansa ikäisillä ongelma on se, että kun teknologian mahdollisuuksia ei tunneta, sitä ei osata myöskään etsiä. Haasteen tuo myös se, että tietoa teknologiasta ei ole kootusti saatavilla. Tähän tarpeeseen Satakunta Testbed pyrkii vastaamaan teknologiapalveluhakemistolla. Toisaalta merkittävä arvo on myös sillä, että tuotetta pääsee itse testaamaan. Jo tuotteen näkeminen ja koskettaminen auttaa rakentamaan mielikuvaa siitä, sopiiko tuote omiin tarpeisiin. Esittelytilaisuuksissa pyrimme siihen, että kaikki tuotteet ovat aina myös testattavissa. Toki kertaluontoinen testaaminen ei vielä kerro miten tuote toimisi kotioloissa. Tätä varten Satakunta Testbed on konseptoinut myös testausmallia, jossa yhdistysten jäsenet saavat tuotteita kotiinsa lainaan. Tällöin tuotetta voi testata muutamia päiviä tai viikkoja kotoa ja saada hyvän käsityksen tuotteen hyödyistä. Tämä on tärkeää erityisesti kalliimpia laitteita hankittaessa.

Hyvinvointiteknologiaa esitelimme seuraaville yhdistyksille: Porin Seudun Eläkeläiset ry, Satakunnan reumayhdistys ry, Olka-piste Satasairaalassa, Porin Seudun Invalidit, Porin Seudun Varhaiseläkeläiset ry (Poskel), Porin Seudun Sydänyhdistys ry ja Tukiranka ry.

Teksti: Anja Poberznik ja Mervi Vähätalo