Satakunta Testbed näkyi RoboAI-viikolla

Satakunnan Ammattikorkeakoulu yhdessä Tampereen yliopiston tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen kanssa järjestivät RoboAI-viikon Samk:n Agora salissa 17.-21.4.2023. RoboAI-viikon tarkoituksena on esitellä satakuntalaista TKI-osaamista ja hankkeiden toimintaa ja saavutettuja tuloksia. Satakunta Testbed oli mukana järjestelyissä maanantaina 17.4., jolloin aiheena oli ”hyvinvointi- ja terveysteknologia. Paikalle saapui maanantaina hyvä määrä yleisöä eri yrityksistä ja saatiin mukavasti myös RoboAI-tiimi kasaan päiväksi!

Maanantaina ohjelmaa oli tarjolla heti aamulla ja sitä kesti aina iltapäivään asti. RoboAI:n tutkimuspäällikkö Tiina Mäkitalo avasi päivän yhdessä humanoidirobotti Pepperin kanssa. Erinäisiä puheenvuoroja oli Teknologiasta ja hyvinvoinnista, sekä näiden yhdistämisestä. Toni Tammi esitti yhdessä Hanna Hannukaisen kanssa, kuinka lapsille voitaisiin opettaa aistiesteettömyyden tutkimista. Päivän keynote-puheenvuoron piti Marjaana Raukola-Lindblom, joka esitti eläinavuisteisen VR-materiaalin hyödyntämistä erilaisten käyttäjien kanssa.

Aamupäivän aikana vierailijat pääsivät tutustumaan myös hankkeiden pisteillä siihen, minkälaista työtä hankkeissa tehdään ja minkälaisia tuloksia on saatu jo, kun hyödynnetään teknologiaa hyvinvoinnissa. Mukana oli Satakunta Testbedin lisäksi mm. Nepsynurkka, huvia ja hyötyä hyötypeleillä, aivoterveyden mittareita ja arjen sovelluksia, Date Lake ja mahdollisuus tutustua eläinavuisteiseen VR-maailmaan.

Myöhemmin ääneen pääsivät Taina Jyräkoski, joka esitteli Funteeramoa, joka on Porin Puuvilassa testattu hyvinvointiteknologialainaamo konsepti. Sirpa Jaakkola-Hesso esitteli vierailijoille, kuinka esteettömyyttä ja turvallista asumista lähdetään parantamaan tuoreen hankkeen puitteissa. Lopuksi vielä Satapsykiatrian kokemuksista teknologiasta kertoivat Juha Mäkelä ja Outi Riittiö.

Lounaan jälkeen päästiin erinäisten työpajojen kanssa pohtimaan päivän aihetta. ”Älyä ja hälyä” – työpajassa tutustuttiin älyvaatteiden mahdollisuuksiin ja edistämiseen. Lisäksi oli tarjolla mahdollisuus tutustua aivosähkökäyrän arkisovelluksiin, sekä Satakunta Testbedin järjestämä työpaja, jossa yleisellä tasolla pohdittiin sote-alan ja teknologiayritysten kanssa sitä, millaisia käytännön tarpeita hyvinvointiteknologialle olisi, mitä teknologiaa on jo tarjolla ja mitä pitäisi vielä kehittää.

Satakunta Testbedin järjestämässä työpajassa osallistujat pohtivat eri teknologiaratkaisuja Sote-puolelle.

Kuva: Satakunta Testbedin järjestämässä työpajassa osallistujat pohtivat eri teknologiaratkaisuja Sote-puolelle.

Kokonaisuudessaan päivä oli erittäin onnistunut ja saatiin paljon uusia näkemyksiä hyvinvointiteknologiasta, missä on vielä parannettavaa ja mikä on mahdollista hyödyntää jo nyt käytännön työssä.

Hyvinvointi- ja terveysteknologiapäivä järjestettiin osana Satakunta Testbed -hanketta.

Teksti: Jani Lahti 

Kuvat: Samk/Petra O’Rourke