Hyvinvointitorilla teknologiaa tutuksi

Satakunta Testbed- hankkeen SAMKin henkilöstö kävi esittelemässä Porissa (14.11.) ja Raumalla (15.11.) hyvinvointitorilla erilaista teknologiaa, jota on käytetty ja testattu hankkeen aikana. Tapahtuma keräsi paljon osallistujia ja tuotteet herättivät henkilöissä kiinnostusta, ihmetystä, ahaa-elämyksiä, sekä iloa ja nauruakin kuultiin.

Porin hyvinvointitorilla oli esittelyssä Blazepods reaktiovalot, jotka on kehitetty reaktionopeuden kehittämiseen, mutta toimivat loistavasti muussakin roolissa osana kuntoutusta. VR-laseihin oli laitettu pyörimään rentouttavaa 360-luontoympäristöä. Rentoutumisen ja nukahtamisen apuvälineinä oli esillä Somnox-unirobotti ja Taikofon-tyyny. Lisäksi esillä oli myös Auxivo Liftsuit yläraaja exoskeleton, joka on suunniteltu nostamisen ja ergonomian apuvälineeksi.

Raumalla esillä oli Somnoxin, Taikofonin ja Auxivon tuotteiden lisäksi Myontecin älyvaatteet, joiden avulla voidaan tarkastella lihasaktiivisuutta eli EMG:tä. Testattavana oli myös Neurosonicin kehittämä mobiilipatja, joka mikrovärähtelyn avulla vaikuttaa hermostoon ja auttaa esimerkiksi nukahtamisvaikeuksien kanssa.

Selkeästi eniten kiinnostusta molemmilla paikkakunnilla herätti Somnoxin kehittämä unirobotti. Aluksi lähes jokainen ihmetteli tuotetta ja sen tarkoitusta, mutta päästyään testaamaan tuotetta ilmeet kirkastuivat ja käyttötarkoitus selveni. Tuote sai paljon kehuja ja moni pohti myös sen hankkimista omalle työpaikalleen vähintään testaukseen.

Myös Neurosonic patja ja Myontecin älyvaatteet saivat osakseen paljon kiinnostusta Raumalla. Jokaista tuotetta pääsi testaamaan ja kävijöille heräsikin paljon uusia ajatuksia, kuinka he voisivat työssään hyödyntää tuotteita.

Tapahtumissa oli myös paljon yrityksiä ja järjestöjä Satakunnan alueelta ja tapahtuman aikana tapahtui paljon verkostoitumista. Satakunta Testbed sai tilaisuudesta uusia mahdollisia yhteistyökumppaneita. Koronarajoitusten jälkeen hankeväki oli todella innostunut, kun pääsi tapaamaan ihmisiä ja esittelemään itselleen jo tuttua teknologiaa! SAMK järjestää mielellään terveys- ja hyvinvointiteknologian testausta ja esittelyä Satakunta Testbed -hankkeen puitteissa ja näistä voi tiedustella lisää Mervi Vähätalolta (mervi.vahatalo@samk.fi).

Teksti: Jani Lahti