Elver: Tuetun elämän tarpeisiin vastaava yhteisö

Elver on esimerkki yhteisöllisestä asumisesta, jossa osallisuutta, toimintakyvyn ylläpitämistä ja mielekästä arkea tuetaan monenlaisen hyvinvointiteknologian avulla.

Elver on monentasoista tuettua asumista tarjoava 400 asiakkaan asuinalue Hollannissa. Asiakkaat asuvat alueella ja käyvät koulussa tai päivätoiminnassa iästään ja tarpeistaan riippuen. Työntekijät asuvat kylässä alueen ympärillä ja suurin osa lähialueen työikäisistä on Elverissä töissä, mikä osoittaa sitoutumista yhteisön toimintaan.

Asukkaiden hyvinvoinnin ja mielekkään arjen tukemiseen käytetään paljon hyvinvointiteknologiaa. Päivätoimintayksikössä, johon tutustuimme, hyödynnetään hyvinvointiteknologiaa päivittäin. Asukkailla on käytössään kuntoutumisen ja osallisuuden mahdollistavaa teknologiaa ja toiminnassa on paljon pelillistämisen elementtejä motivaation ja viihtymisen varmistamiseksi.

Kuvassa Elver-yhteisön asukas pelaa digitaalista muistipeliä.

Asiakkaan osallisuutta tukee esimerkiksi silmänliikkeen tunnistava tabletti, joka muuttaa katseella valitut elementit tai kirjaimet puheeksi. Ratkaisu mahdollistaa ilmaisun ja keskusteluun osallistumisen, silloin kuin puheen tuottaminen ja käsien käyttäminen ei ole mahdollista. Sähkölaitteisiin yhdistettävällä painonapilla sähkölaitteita voi laittaa päälle kun käsien hienomotoriikka ei mahdollista laitteen on/off kytkimen painamista. Näin asiakas voi kuitenkin itse osallistua esim. hiustensa kuivaukseen tai smoothien tekemiseen.

Mielekästä arkea ja toimintakykyä tuettiin muun muassa taikamatolla, sähköisillä muisti- ja sanapeleillä ja sensoroidulla tyynyllä, jonka avulla voi pelata pelejä hienomotoriikan puuttuessa. Tärkeäksi nähtiin toimintakyvyn säilyttäminen mielekkään tekemisen avulla.

Päivätoimintakeskuksessa oli myös aistihuone, jota hyödynnettiin rauhoittumiseen ja rentoutumiseen esim. autisminkirjon asiakkaille. Huoneessa oli hyödynnetty erilaisia materiaaleja, äänimaailmaa, valoja, vesielementtejä.

Elverissä asukkaiden turvallisuutta tuetaan monenlaisen teknologian avulla.

Elverissä asukkaiden turvallisuutta tuetaan monenlaisen teknologian avulla. Tutustuimme hyvinvointiteknologian yksikköön, jossa yövalvonta on hoidettu keskitetysti hyvinvointiteknologisten ratkaisujen avulla. Asunnoissa oli kulun seuranta, ovihälyttimet, liikesensorit, joilla valvontakeskukseen saatiin video- ja puheyhteys huoneisiin yöaikaan. Laitteita käytettiin kuitenkin hyvin harkiten ja omaisten kanssa keskustellen ja asukkaiden yksityisyyden suojan varmistamiseksi. Päivisin hälytykset tulivat henkilökunnan mobiililaitteisiin, joilla myös sai puheyhteyden huoneeseen ilman, että asiakkaan tarvitsi tehdä mitään.

Elverissä on johdon toimesta annettu resursseja paitsi hoitohenkilöstöön myös hyvinvointiteknologian teknisten ratkaisujen ylläpitoon ja käyttäjätukeen. Vierailusta jäi vaikutelma, että yhteisössä oli otettu huomioon kokonaisvaltainen hoito asiakkaan hyväksi ja asiakkaiden osallistaminen ja monipuoliset mahdollisuudet kuntouttaa ja kehittää itseään.